Przez wieki umiejętności rzeźnicze stanowiły klucz do przetrwania. Dla starożytnych cywilizacji nękanych chorobami pokarmowymi rzeźnik, dzięki swej wiedzy i odpowiednim narzędziom, był tym, od którego zależało życie lub śmierć. Mijały wieki i z czasem punkt rzeźniczy stał się stałym elementem każdego miasta. Dzisiaj tysiące ludzi potrafią dokonać uboju i podziału mięsa, ale tylko nielicznych można uznać za mistrzów w swoim fachu. W programie po raz pierwszy najlepsi z nich zmierzą się ze sobą w niezwykłych zawodach. Ich talent, doświadczenie i technika zostaną poddane próbie. Korzystając z przygotowanych narzędzi i maszyn mistrzowie sztuki rzeźniczej będą kroić, piłować i dzielić, by dowieść  swych niezwykłych kompetencji w każdych, nawet najbardziej niezwykłych warunkach. Zapoznają też widzów z fascynującymi tajnikami swojej profesji.